Alkoholer

Teori 1 - Alkohol i hverdagen

Til daglig hører man tit om alkohol. Øl, vin og spiritus indeholder alle alkohol. Som kemisk betegnelse kalder man det også ethanol. Ethanol bruges både til at drikke men også til mange andre ting. Ren ethanol kan opløse mange stoffer, som er uopløselige i vand. Man kan også benytte det som et brændstof. Brasilien udnytter dette, som et alternativ til normal benzin. Der findes altså mange ting hvor alkohol også bare er en del af produktet - for eksempel eddike, husholdningssprit, opløsningsmidler, rengøringsmidler osv. 

Forsøg 2 - Destillation

I dette forsøg destillerede vi rødvin, for at udvinde alkoholen i den. Dette gjorde vi ved hjælp af varme.

Materialer
- Bundselbrænder
- Tændstikker
- Stativ
- Kolbe
- Termometer
- Prop m. 2 huller
- Bægerglas
- Reagensglas 
- Niveaubord
- Glasrør m. knæk
- Vin
- Vand
- Pimpsten
- Porcelænsskål

Fremgangsmåde
1. Saml opstillingen (se billede)
2. Tilsæt rødvin og pimpsten til kolben
3. Is og vand tilsættes til bægerglasset
4. Varm rødvin og pimpsten i kolben op (VIGTIGT at den ikke kommer over 78 grader)
5. For at tjekke om forsøget er lykkedes, hældes vinen over i porcelænsskålen og man sætter derefter en tændstik over vinen. Hvis den brænder, er forsøget lykkedes


Resultat
Som resultat fik vi alkoholen udvundet ud i reagensglasset. Vi undersøgte at vi havde gjort forsøget rigtigt, ved at sætte ild til det. Forsøget var lykkedes hvis alkoholen brændte.

Teori
Destillation betyder at man adskiller to eller flere flygtige stoffer ved kogning. Destillering af alkohol udnytter, at ethanol (alkoholen) har et laver kogepunkt end vand. Mens ethanol har et kogepunkt på 78 grader, har vand et kogepunkt på 100 grader.

I gamle dage udnyttede man destillation til at fremstille stærke drikke ud fra vin og øl, men også ved fremstilling af parfumer. I nyere tid er destillation blevet mere og mere udbredt og er nu en af de vigtigste processer i den kemiske industri. Blandt andet fremstiller man gas, benzin, dieselolie ved at destillere jordolie.

Konklusion
Med forsøget ville vi adskille alkoholen fra vinen ved hjælp af destillation. Vi kunne se, at det virkede da vi forsøgte at sætte ild til det og det brændte.

Forsøg 1 - Sammelign Alkoholer

Lugt: Husk aldrig at lugte direkte til flasken, men hellere "skubbe" lugten mod din næse
Methanol: Lugter af sæbe/sprit (ligesom hos lægen)
1-Butanol: Lugter af sprit. 
1-Pentanol: Lugter af marcipan
2-methyl-2-propanol: Lugter af håndsprit

Fordampningsevne:
Methanol: 5.47 min
1-Butanol:14 + min (fordampede ikke)
1-Pentanol: 12 + min (fordampede ikke)
2-methyl-2-propanol: 2.40 min









Massefylde:
Methanol: 7,90 g pr. 10 ml
1-Buthanol: 7,77 g pr. 10 ml
1-Pentanol: 7,90 g pr. 10 ml
2-Methyl-2-Propanol: 7,53 pr. 10 ml








Opløselighed i vand:
Methanol: Opløser sig med vand
1-Butanol: Opløser sig ikke med vand
1-pentanol: Opløser sig ikke med van
2-methyl-2-propanol: Opløser sig med vand









Opløselighed i benzin:
Methanol: Opløser sig ikke med benzin
1-Butanol: Opløser sig med benzin
1-Pentanol: Oplser sig med benzin
2-Methyl-2-Propanol: Opløser sig med benzin








Kogepunkt:
Methanol:
1-Butanol:
1-Pentanol:
2-Methyl-2-Propanol:




Ingen kommentarer:

Send en kommentar